Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οι κίνδυνοι από τα κινητά τηλέφωνα για τα προσωπικά μας δεδομένα


Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την«κλοπή» προσωπικών δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα και οι υποχρεώσεις που έχουν οι σχεδιαστές εφαρμογών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, περιλαμβάνονται στη γνώμη των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων, για τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας (mobile apps) γνώμη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωστοποίησε την κοινή γνώμη των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων σχετικά με τους βασικούς κινδύνους των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η επίμαχη γνώμη αναλύει λεπτομερώς τις «συγκεκριμένες υποχρεώσεις των σχεδιαστών εφαρμογών και όλων όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και διανομή των εφαρμογών αυτών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων».

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα καταστήματα εφαρμογών, οι πάροχοι διαφημιστικών υπηρεσιών και οι κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων και συσκευών. Μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις εφαρμογές που απευθύνονται στα παιδιά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αρχής:

«Ο χρήστης μιας έξυπνης συσκευής κινητού κατεβάζει κατά μέσον όρο 37 εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές «μπορούν να συλλέξουν από τη συσκευή μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, με την πρόσβαση, παραδείγματος χάρη, στο άλμπουμ φωτογραφιών ή με τη χρήση δεδομένων εντοπισμού θέσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Jakob Kohnstamm, «αυτό συχνά συμβαίνει χωρίς την ελεύθερη και κατόπιν ενημέρωσης συναίνεση των χρηστών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει η ιδιωτική ζωή των πολιτών από τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας η Αρχή αναφέρει:

«Οι έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας και οι ταμπλέτες περιέχουν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων που άπτονται της στενής ιδιωτικής τους σφαίρας και, αφενός, προέρχονται από τους χρήστες τους, αφετέρου, αφορούν τους ίδιους αυτούς χρήστες, όπως στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες γεωεντοπισμού, τραπεζικές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μπορούν να αποθηκεύσουν ή να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο πλήθος δεδομένων από πάρα πολλούς αισθητήρες, όπως μικρόφωνα, πυξίδες ή άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν την κίνηση του χρήστη.

Παρόλο που οι σχεδιαστές εφαρμογών επιθυμούν να παρέχουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, οι εφαρμογές αυτές μπορεί να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και την υπόληψη των χρηστών των έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εάν δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου