Σελίδες

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Eκατομμύρια κλεμμένα προσωπικά δεδομένα βρέθηκαν στην εταιρεία της Δάφνης


Περισσότερες από 67 εκατ. εγγραφές και καταχωρήσεις προσωπικών δεδομένων πολιτών, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ) κ.ά., κατείχε παράνομα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη Δάφνη, στην οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αιφνιδιαστική επιχείρηση από την Οικονομική Αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.


Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ερευνούν τώρα τον τρόπο απόκτησης των στοιχείων αυτών, τα οποία προέρχονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το υπουργείο Οικονομικών και άλλες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και κατηγορίες σε άτομα που πιθανόν συνεργάζονταν με την εταιρεία.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο 31χρονος πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με έξι σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής με τρεις σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).


Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Η υπόθεση της Δάφνης συνδέεται με τη σύλληψη 35χρονου, στα τέλη Νοεμβρίου, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί τα προσωπικά στοιχεία εννέα εκατομμυρίων πολιτών. Ο 35χρονος διέθετε στα αρχεία του περισσότερα από 9 εκατομμύρια εγγραφές προσωπικών δεδομένων, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα, αριθμούς φορολογικών μητρώων, αριθμούς Ι.Χ. και άλλα στοιχεία, που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί αν τα είχε υποκλέψει από εκεί.

Ο 35χρονος φέρεται να πωλούσε τα δεδομένα σε εταιρείες ή άλλους ενδιαφερόμενους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου